18 Mart 2015 Çarşamba

Etimekli Pazı Böreği

etimekli pazi boregi
Etimekli Pazi Böreği
 Etimekli pazı böreği hem bir börek,hem bir ara sıcak,hem bir fırın yemeği,hangi niyete yorumlarsanız ona sayılacak; beşamel sos,tereyağı,pazı karışımı enfes bir tat.Pazı ıspanak gibi değil,çok kolay yıkanıyor,tadı da ıspanağı aratmıyor.Bu tarif daha önce paylaştığım pazılı fırın makarna'dan daha pratik.Kaynağım ise damak tadına hayran kaldığım, eşimden ve Hatice'den bile tam puan alan Sefer Tası.

 Malzemeler:

Etimekli Taban İçin:
  • 1 paket tuzlu Etimek
  • 2 bardak süt(400 ml) Etimekleri ıslatmak için
Pazılı Kat İçin:
  • 1 büyük demet pazı
  • 1 yemeklik soğan
  • Pazıyı sotelemek için 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz,isot,karabiber
  • 1 su bardağı kaşar veya mozerella rendesi

 Beşamel Sos İçin:
  • 2 yemek kaşığı dolusu un(yarım su bardağı kadar)
  • 3  yemek kaşığı tereyağı veya 4 yemek kaşığı silme sıvı yağ
  • 2,5 su bardağı(500 ml) soğuk süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber varsa beyaz biber
  • İstenirse çok az muskat rendesi
Yapılışı:

 Önce tepsiye Etimekler dizilir.Her tarafa eşit miktarda süt dökülür.Sütü çekmesi için bekletilir.
 Sıvı yağda önce  soğanlar sonra ince doğranmış pazılar sotelenir.Pazılar suyunu salmadan sadece rengi döndürülür.Karabiber ve isot damak tadına göre  ayarlanır.
 Beşamel sosun  bütün detayları için beşamel sos nasıl yapılır adlı yayınıma tıklayabilirisiniz.Yine de kısaca değineyim.Un yağda çok az kavrulur,soğuk süt katılır,tel çırpıcıyla açılır.1-2 taşım kaynayınca baharatları eklenir.Bu tarif için beşamelin çok koyu olmaması gerek.
  Sütünü çekmiş Etimeklerin üstüne pazılar dökülür,üstüne beşamel sos yayılır.Fırında börek ayarında  kızarana kadar pişirilir.Üstüne kaşar veya mozeralla rendesi dökülerek  tekrar kızarana kadar fırınlanır.Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: