28 Temmuz 2014 Pazartesi

Gluten Nedir?


 Gluten nedir?Çölyak nedir?Diyerek kısaca bilgi vermek,farkındalığımızı artırmak istiyorum.Çölyak ile Yaşam Derneği'nden aktardığım bilgilere göre çölyak hastalığı(gluten enteropatisi) ince bağırsağın, GLUTEN adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Buğday, Arpa, Çavdar ve Yulaf gibi tahıllar GLUTEN içerir.
  Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudumuzun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve VİLLUS çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak Hastaları glutenli yiyecekler tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülürler. Böylece bağırsak yüzölçümü gittikçe azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Sonuçta beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkar.
 Çölyak hastalarının yaşamında bildiğimiz ekmek yok.O çıtır çıtır,fırından yeni çıkmış, mis kokulu,güzelim ekmek yok.Mısır unundan yapılmış ekmek ve özel undan yapılmış ekmeklerin tadı beyaz ekmeğin yerini tutmuyor.Rejim yaparken benim için en zor şey,sınırlı ekmek hakkı dolayısıyla midemin kazınması ve yiyeceklerin tadını alamamaktır.Ekmeği yemeğin suyuna bandıra bandıra  tadını çıkarmak da yok. Hazır gıdaları düşünün,hamburger,pide,pizza,dürüm,ekmek arası balık,döner,köfte;pide üstü döner,dahası kek,yaş pasta,büsküvi,simit,poğaça,bulgur pilavı,makarna,lazanya...Listeyi uzatmak mümkün.Bunların hiçbirini çölyak hastaları yiyemiyor,çünkü bunların hepsi gluten içeriyor.Glutensiz beslenmek gerçekten dikkat, özen ve emek gerektiriyor.
   Buğday veya buğday kökenli( un gibi,bulgur gibi,irmik gibi buğday nişastası gibi)olmayan  besin seçilerek yerine göre mısır nişastası ve pirinç unu karışımlarıyla yemek pişiriliyor.Yoğurt çorbasına bile un katılamıyor.Pirinç pilavı serbest.
   Elimden geldiğince tariflerimi glutensiz diye etiketleyerek yardımcı olmaya çalışıyorum.Bu bayram tamamen glutensiz bir bayram tatlısı denedim.Bir sonraki yayınımda görebilirsiniz.Herkese sağlıklı,mutlu bayramlar.

Hiç yorum yok: