28 Şubat 2013 Perşembe

Portakallı Muffin

Portakallı Muffin
 Aysel'imin elinden bir tarif daha.Bu tariften tam olarak 24 adet muffin çıkıyor.Silikon kalıpların içine'kek kapsülü' vs.isimlerle satılan kağıtlardan yerleştirince daha pratik oluyor.

 Malzeme:
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı(200 ml) toz şeker
  • Minicik kareler şeklinde doğranmış 1 portakal kabuğu
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 portakalın suyu
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 ajda bardak(150 ml) sıvı yağ
  • 1 ajda bardak(150 ml) süt
  • En az 2 su bardağını geçebilecek miktarda un
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay bardağı damla çikolata
  • 24 adet silikon kalıp ve kek kapsülü
 Yapılışı
 Oda sıcaklığıdaki yumurtaları toz şekerle çırpıyoruz.Portakal kabuğu rendesi,portakal suyu,sıvı yağ ve sütü katıp elenmiş una,kabartma tozu ve vanilya ekleyip karıştırıyoruz.Muffin kek kadar akışkan değil daha unlu olacak,önemli noktalardan biri de bu.Muffin karışımının yaklaşık dörtte birine kakao ekliyoruz.Kalıpların üçte ikisini geçmeyecek şekilde önce mufin karışımı,sonra kakaolu muffin karışımı,en üste minicik kare portakal kabukları ve damla çikolataları ekliyoruz.Silikon kalıplarımızı fırın teline yerleştiriyoruz.15-20 dakikada pişiyor.Afiyet olsun.


25 Şubat 2013 Pazartesi

Limon Rüyası

Limon Rüyası
 Limon ferahlığıyla çikolata tadı bir arada;hem hafif,hem leziz.Aysel'den bir tarif daha karşınızda.

 Malzemeler:

 Limon Pelte İçin:
  • 1 limonun kabuğunun rendesi
  • 2 orta boy limon suyu
  • 3 yemek kaşığı tepeleme mısır nişastası
  • 5 yemek kaşığı tepeleme toz şeker
  • Limon suyu ve su toplamı 3 su bardağı olacak
 Çikolata Krema İçin:
  • 3 su bardağı süt
  • 1,5  yemek kaşığı tepeleme mısır nişastası
  • 1,5 yemek kaşığı tepeleme un
  • 3 yemek kaşığı tepeleme toz şeker
  • 2-3 yemek kaşığı tepeleme kakao
 Bisküvili Kat İçin:
  • 1,5 paket Burçak bisküvi
  • 1 yemek kaşığı tepeleme tereyağı
 Bir limonun kabuğunu rendeleyip,iki limonun suyunu sıkıyoruz.Limon suyu ve su toplamı 3 su bardağı olacak.3 yemek kaşığı tepeleme mısır nişastası,5 yemek kaşığı tepeleme toz şeker,limon sulu karışım ve limon rendesini pişiriyoruz.Göz göz olunca altını kapatıp biraz ılıyınca prenses tacı yoksa herhangi bir kek kalıbı o da yoksa borcama aktarıyoruz.Limon peltesi buzdolabında ister geceden,ister birkaç saat bekletilip donduktan sonra eritilmiş tereyağıyla karıştırılmış robotta un haline getirilmiş burçak bisküvili katı ekliyoruz.3 su bardağı süt,1,5 yemek kaşığı tepeleme mısır nişastası,1,5 yemek kaşığı un,3 yemek kaşığı toz şeker,en az iki  rengi koyu olsun derseniz 3 yemek kaşığı kakao karışımını pişirip ılıyınca bisküvili katın üstüne döküyoruz.Afiyet olsun.

20 Şubat 2013 Çarşamba

Pazı Böreği

pazı böreği
Pazı Böreği
 Bu ne kadar çirkin görünümlü bir börek böyle diye düşünmeyin,tadı o kadar enfes ki anlatılmaz yaşanır.Sebze yemeleri bana bir  lütuf olarak sunulan ev halkının en küçüğü,ortancası,büyüğü hepsi tarafından itirazsız 2.,3. dilimleri istenen bir börek.
 Tarifin orijinali, hayranlıkla takip ettiğim damak tadına hayran kaldığım bloglardan Saniye Sultan'da.Orijinal tarif için tık tık.Bire bir tutan bir tarif,sadece pul biber yerine karabiber katıp,maydanozu 1 demete çıkardım ve kaşar yerine mozzarella kullandım.

 Malzemesi:
  • 2 bağ pazı
  • 1 orta boy soğan yemeklik ince kıyılmış
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 3 yumurta
  • 1 yufka
  • Tuz,istenirse pul biber ve/veya karabiber
  • 1 demet maydanoz
  • En az 250 gr istenirse daha fazla kaşar veya mozzarella rendesi
 Yapılışı:

  Pazıyı ve soğanı ince ince kıyıp 2 tatlı kaşığı tuzla karıştırıp ovuyoruz.Pazılar ezilinceye kadar ovmaya devam ediyoruz.Pazı ve soğan karışımını yıkayıp süzdürüyoruz.İnce şeritler halinde kesilmiş yufkayı, pazıları ,maydanozu, yumurta,süt,yağ karışımına ekleyip baharatları ayarlıyoruz.Büyük dikdörtgen borcama döküp üstüne kaşar veya mozzarella  rendesi serpip fırına veriyoruz.Sıcak tüketmeye özen gösterelim.Afiyet olsun.



17 Şubat 2013 Pazar

Muhallebili Tel Kadayıf


Muhallebili Tel Kadayıf

 Bu enfes tatlıyı Mutlu'cuğumda yedim.Hemen favorilerim arasında yer aldı.Çıtır çıtır kadayıfla muhallebinin kremaya yakın tadı bir arada çok yakışıyor.

 Malzemeler:

  • 350-400 gr tel kadayıf
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz(fındıkla da oluyor)
  • 150 gr tereyağı
Muhallebi Malzemeleri:
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı tepeleme mısır nişastası
  • 1 paket vanilya
  • 1 küçük kutu krema yoksa tek poşet krem şanti
 En önemli püf noktası tatlının misafir geleceği gün yapılması,beklerse kadayıflar yumuşayabilir,özelliği kaybolur.2.püf noktası ise tel kadayıfın isterseniz  biraz kurutarak,isterseniz buzlukta biraz dondurup ince ince kıyılıp ufalanması.Bu şekilde kavrulması kolaylaşıyor.

   Önce kadayıfı,toz şekeri,cevizi ve tereyağını bir tavada kavuruyoruz.Biraz sararması yeterli.Sonra muhallebiye geçiyoruz.Vanilya ve krema hariç malzemeyi karıştırıp göz göz olunca kapatıyoruz.Biraz soğuyunca vanilya ve krema veya krem santiyi katıp mikserle çırpıyoruz.Homojen bir karışım oluncaya kadar çırpmak yeterli,yalancı tavuk göğsü kadar çırpmaya gerek yok.Tel kadayıfın yarısını büyük kare borcama   döküp üstüne muhallebiyi onun üstüne kalan tel kadayıfı dökerek tatlımızı tamamlıyoruz.Afiyet olsun.


15 Şubat 2013 Cuma

Nilgün'den Çay Sofrası

Nilgün'den çay sofrası
Nilgün'den Çay Sofrası
 Aysel'le Nilgün'e gidelim dediğimizde bütün ikramların ikimiz için hazırlanacağını tahmin edemedik.Arkadaşımızı yorduğumuzu düşünmek dışında her şey çok güzel,yiyecekler enfesti.Nilgün'ün  mercimekli  kuskus salatasından sonra mercimekli bulgur  salatasına da bayıldım.İlk fırsatta deneyip paylaşacağım. Menüde şunlar vardı:

  • Peynirli milföy börek
  • Mercimekli köfte
  • Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması
  • Peynirli poğaça
  • Çilek soslu yalancı tavuk göğsü
  • Bulgurlu mercimek salatası

12 Şubat 2013 Salı

Lahana Salatası


Lahana Salatası

  Hatice'ciğimden bir tarif,hafif,sağlıklı,diyet menülere bile uygun.Beyaz lahanayı biraz tuz,göz kararı sirkeyle ovup biraz bekletip nane,biraz pul biberle tatlandırıp salamura köz kırmızı biberle süslüyoruz.Hiç yağ katılmadan bile yenebilecek kadar lezzetli.Afiyet olsun.